elit logo

Elitfakta

Vad är en SIL-klassning på en temperaturgivare?

Vad är SIL-klassning?

En SIL-klassning (Safety Integrity Level) av en temperatursensor är en bedömning av dess pålitlighet och förmåga att bidra till säkerheten inom en industriell process eller system. SIL är en standard inom funktionssäkerhet, vanligtvis tillämpad inom områden som kemisk industri, olja och gas, kärnkraft och liknande områden där säkerhetskritiska processer finns. När en temperatursensor SIL-klassas, bedöms […]

Vad är SIL-klassning? Läs mer »

Montage av 5G-utrustning på stolpar och master

BAND-IT:s bultklämma, rostfria band och fästen förenklar monteringen av hårdvara för trådlösa 5G-nätverk Utrullningen av nästa generations mobilkommunikationshårdvara, känd som 5G, kräver att master och utrustning uppgraderas och ytterligare master läggs till för att tillhandahålla täckning. Med över 80 års erfarenhet av slangklämmor, skyltmontering och säkrande av utrustning för telekommunikationsapplikationer är BAND-IT den erfarna partnern

Montage av 5G-utrustning på stolpar och master Läs mer »

Absoluttryck (ATA tryck)

Tryckmätning kan göras på flera olika sätt och med olika syften, beroende på vilken information man vill ha ut.

Dessa mäts med omgivningstrycket som referens. Exempelvis kan det handla om:

  • Gaugetryck
  • Övertryck
  • Undertryck

Där absolutvakuum används som referens:

  • Absoluttryck

Här går vi igenom vad absoluttryck eller ATA tryck, innebär och i vilka situationer man kan använda det. Absoluttryck, på engelska absolute pressure, avser det totala trycket från alla källor, inklusive trycket från omgivningen, som luft och vatten.

Som en jämförelse kan vi ta relativt tryck, som också mäter det absoluta trycket, men med hänsyn till höjden över havet, som påverkar trycket i atmosfären. Ju högre upp från havets nivå vi kommer, desto lägre blir det atmosfäriska trycket, som också påverkas av temperaturskiftningar. Om luften är kall upplever vi det som ett högre tryck.

Man kan mäta absoluttrycket när dessa faktorer är opåverkade. Mätningen kan aldrig resultera i en negativ siffra, då nollpunkten är absolut vakuum.

Det är viktigt att veta om man ska mäta övertryck eller absoluttryck. Tar man ingen hänsyn till skillnaderna mellan dessa mätreferenser så kan det leda till stora fel, speciellt när det handlar om låga siffror.

Enhet för absolut tryck (ATA tryck)

ATA är en gammal svensk enhet för absoluttryck. Men idag är det vanligare att man använder enheten pabs eller pa som står för Pascal med förtydligandet absolut.

Absoluttryck, ATA-tryck, absolute pressure… när kan man mäta det?

Absoluttryck mäts i relation till totalt vakuum och kräver ett nolltryck för att kunna beräknas, alltså ett perfekt vakuum och används när man vill ha avläsningar som inte påverkas av atmosfäriska tryckvariationer. Till exempel om man ska undersöka om en helt försluten behållare, som då inte påverkas av omgivande ändringar, läcker. Inuti existerar inget atmosfäriskt tryck, eller någon temperaturskiftning, vilket gör att absoluttrycket kan mätas. Behovet att mäta lufttrycket är vanligt förekommande, till exempel för avläsningar av mekaniska kylsystem, motorer samt vätskor och gaser.

Här hittar du våra tryckgivare från Keller

Kontakta oss på Elit så hjälper vi dig!

Absoluttryck (ATA tryck) Läs mer »

Burster TEDS

Tillförlitlighet utan krångel!

Smart interaktion är nyckeln till framgång i en värld där det blir allt viktigare att dela information. Sammankoppling av människor, maskiner och produkter i helt eller halvautomatiska produktionsprocesser är en utmanande och krävande verklighet. Vi måste utforma processer som gör det lätt att övervaka, kvantifiera, reproducera och analysera samtidigt som man strävar efter allt större tillförlitlighet.

Med den innovativa TEDS-tekniken lagras givarspecifika data lagras i givarkontakten. Mätförstärkaren läser denna givardata och använder den för att göra en automatisk konfiguration. Detta skyddar inte bara mot att ställa in felaktiga parametrar utan gör det även enklare att byta mellan givare samtidigt som du sparar tid och pengar genom enklare inställning.

https://www.youtube.com/watch?v=jL2g1NzT9EY

Här hittar du vårt Burstersortiment

Burster TEDS Läs mer »

Temperaturgivare – vilka är bäst?

Som alltid finns det inget enkelt svar på den frågan utan det handlar om applikationen, arbetsmiljön och kraven på precision. Som tur är så har Elit en bred portfölj av temperaturgivare som innefattar RTD och termoelement. Vi har en mängd givare som är speciellt designade för krävande applikationer inom industriell eller medicinsk utrustning, halvledartillverkning och testning eller högflygande rymdapplikationer. Det kan gälla specifika produkter såsom ytavkänning eller inbäddning i lager och statorlindningar. 

Termoelement

Generellt sett är termoelement prisvärda och kan förses med olika typer av mantel för höga temperaturer. Här hittar du hela listan på material och temperaturtålighet: Fakta om termoelement

Resistansgivare

Resistansgivare (RTD) är mycket exakta och kan byggas in i mängder av olika material. Här kan du läsa mer om RTD: Resistansgivare

Kontakta oss

Elit Instrument decennier av erfarenhet i branschen och förser svensk industri med temperaturgivare.
Kontakta oss idag om ditt nästa projekt så hjälper vi dig! 

Temperaturgivare – vilka är bäst? Läs mer »

FibreMini Datablad

Beröringsfri temperaturmätning av stål

Det brittiska företaget Calex som utvecklar och tillverkar pyrometrar för industriellt bruk har rönt framgång inom temperaturmätning av stål. Ett företag inom fordonsdelar i använder t ex pyrometerna FibreMini för att mäta värmen på sk steel billets när de lämnar ugnen på väg mot smidet. Steel billets är stålstavar som råmaterial, redo att bearbetas och just denna kund tillverkar komponenter inklusive växlar, kopplingsdelar och nav. FibreMini hjälper till att säkerställa att stavarna förvärms till rätt temperatur innan de smids, för att säkerställa jämn kvalitet och för spårbarhet.

Sensorer med kort våglängd som FibreMini ger förbättrad prestanda på stålytor jämfört med modeller för allmänna ändamål, och de kan mäta höga temperaturer. Storleken på stålstavarna i denna applikation har en diameter från 30 mm till 130 mm och deras temperatur är vanligtvis 900°C till 1 150°C. FibreMinis smala 75:1-optik och ”HT” -temperaturområdet 450°C till 2 000°C är perfekta. Enheterna kompletterades med lasersikten för att säkerställa att sensorn alltid riktas rätt (detta ingår som standard på alla FibreMini-modeller), samt en 4-20 mA-utgång.

Två FibreMini-modeller FM2.2-751-HT-CRT-10 med M-sensorer installerades, med en pyrometer monterad vid utgången till var och en av de två ugnarna. Sensorn riktas nedåt i en vinkel mot staven när den lämnar ugnen och en luftreningsmunstycke hjälper till att hålla linsen ren i denna smutsiga miljö.

Har du stött på en applikation inom metalltillverkning som kräver något utöver det vanliga? Hör av dig till Elit!

Läs mer om FibreMini

Kontakta oss!

Beröringsfri temperaturmätning av stål Läs mer »

Elabo Elution optimerar dina processer

Mjukvara för tillverkning, testning och R & D Ökande produktvarianter, mindre serier eller brist på kompetens- efterfrågan på kostnadseffektiv och lönsam produktion ökar ständigt. Elution®-mjukvaran stöder särskilt små och medelstora företag. Med Elution® kan ni ha överblick även i tidspressade situationer och istället koncentrera er på era kärnuppgifter. Programvaran hjälper dig att hålla koll på arbetsstationer och

Elabo Elution optimerar dina processer Läs mer »

Lagergivare – välj bland olika varianter

Med en lagergivare kan du övervaka metalltemperaturen i ett lager och få en stabil drift. Du får ett förutsägbart underhåll och maskiner kan stängas av innan ett katastrofalt fel inträffar.

Lagergivaren som både kan vara ev typen termoelement eller RTD, sitter monterad mot lagrets yta och finns i en rad olika varianter. Man väljer lagergivare efter typ av applikation, givarstorlek, temperaturer, responstider, grad av elektrisk isolering. Gemensamt för alla givare är att de är så små som ner till 2 mm i diameter, lätta att installera och att de tål tuffa miljöer. Självklart finns det även ATEX-klassade givare för miljöer som kräver det.

Det finns två metoder för att undvika att oljeläckage sker längs givarens ledningar. Antingen genom en försegling runt ledningarna i rostfritt stål som t ex en skärringskoppling eller en silikongummitätning.

Elit Instrument erbjuder små, kompakta givare för alla typer av applikationer.

Kontakta oss för mer information 

Lagergivare – välj bland olika varianter Läs mer »

I vilka steg jobbar en Sika temperaturkalibrator?

När det gäller temperaturkalibrering är det av yttersta vikt att man når en stabil temperatur. Det första steget är såklart att själva ugnens värmetillförsel är stabil och kan hålla temperaturen när testpunkten är uppnådd. Använder man ett torrblock så kommer materialet i den, behöva en viss tid att värmas upp. Här kommer vi förklara de olika faserna i vilken en Sika kalibreringsugn jobbar.

  1. Start up time
    När testcykeln är igångsatt tar kalibreringsugnen sikte mot angiven testpunkt. Det ska såklart gå så fort som möjligt men optimalt är att mot slutet närma sig punkten försiktigt, att landa mjukt och träffa så nära som möjligt.
  2. Settling Time
    I fas 2 justerar kalibreringsugnen in sin temperatur med ytterst små temperatursteg för att nå test sin testpunkt.
  3. Waiting Time
    Nu har kalibreringsugnen nått sin stabila temperatur och här kan man bestämma hur lång den sk waiting time ska vara. 
  4. Test Value Stable
    Föregående waiting time är uppnådd och har man t ex en DUT som innehåller mycket material kan man behöva säkerställa att även den når en stabil temperatur. Det görs i det angivna värdet dwell time.

  5. Test Point and Test Value Acqusition
    Både referensen och DUT är stabila i temperatur och nu kan värdet avläsas. Klart!

Vill du läsa mer om Sikas kalibreringsugnar så hittar du dem här

 

I vilka steg jobbar en Sika temperaturkalibrator? Läs mer »